På forbrændingsanlægget Bir i Bergen, Norge bliver der hvert år udledt 230.000 tons CO2. Men nu ser det ud til, at det er muligt at genanvende og sælge drivhusgasserne CO2, i et nyt værdifuldt produkt Karbon-nanofibre.

Hidtil har man blot udledt råstoffet CO2 fra forbrændingsanlæggets skorsten nu kan det omdannes til Karbon-Nanofibre . I et testanlæg har man bevist at CO2 kan genanvendes til at producere Karbon-nanofibre, det er en god nyhed både for os hos IDadvice og for miljøet.

Man er i stand til at tappe og lagre drivhusgasser fra forbrændingsanlæg flere steder i verden for at undgå at det bliver udledt, men alle steder bliver det lagret uden at blive genanvendt. Men nu er iværksættervirksomheden Bergen Carbon Solutions gået i gang med at teste hvordan man kan genbruge CO2’en til at producere stoffet karbon-nanofibre på en miljøneutral måde. Derved omdannes affaldsudledning til nyt værdifuldt råstof. Potentielt kan Karbon-Nanofibrer effektivt erstatte materialer der bruges i batterier, maling og medicin. Hvis alt går efter planen vil der stå et testanlæg klar allerede inden for et halvt år, med udgangen af 2019.

Karbon-nanofibre har mange fordele

Supermaterialet, som man kalder det, er 100 gange stærkere end stål og lettere end plast. Derudover leder det strøm bedre end silicium og kobber. Bergen Carbon solutions har fundet ud af at producere Karbon-nanofibrer ved at tappe drivhusgassen CO2 direkte fra forbrændingsanlægs skorstene. Det betyder at produktionen genbruger CO2 og derved bliver klimaneutral. Man forventer at anvendelses-mulighederne for karbon-Nonofibrer er mange.

Karbon-nanofibre kan give mere effektive RFID antenner og længere batterilevetid for:

  • mobile  RFID enheder som;
    • mobile RFID scannere
    • BlueTooth RFID scannere
  • batteri og antenne i aktive RFID tags
  • antenne-design for passive RFID tags.

Derudover vil det kunne anvendes til at producere bedre og mere effektive batterier til volume-tunge produkter som smartphones, biler og  fly, hvor produktion af batterier ud over CO2 også kæmper med knappe ressourcer på visse råstoffer som kobolt.

Bedre antenner og batterier til RFID er meget interessant for IDadvice!

Det er ikke nogen overraskelse at mere effektive RFID antenner. Antenner der enten er mindre i formfaktor eller giver en længere læseafstand med samme effekt (dBm), er noget af det vi og vores kunder altid efterspørger.

Længere læseafstand ved samme effekt betyder:

  • At en applikation kan opnå samme funktion/læseafstand med mindre strømforbrug,
  • På mobile scannere betyder det; længere batterilevetid ved samme eller mindre vægt af batteri.
  • Mindre formfaktor på aktive tags og beacons

Ren Win-Win

Selv om man forventer at starte produktion i slutningen ag 2019 er det svært at sige præcist hvornår materialet bliver tilgængelig for bred industriel anvendelse og ikke mindst hvilke brancher man prioriterer, men vi vil følge med i udviklingen med stor interesse. Baseret på en artikel fra NRK: ”Innholdet i dette glasset er verdt 35.000 kroner” (link) https://www.nrk.no/hordaland/_-innholdet-i-dette-glasset-er-verdt-35.000-kroner-1.14371599?fbclid=IwAR1Fi_xb96DzcoiSrJ_3AxP0YKsvtqPnikDclO1UPeXvTtT696L3esHXyx0

Summary

© 2024 by ID-Advice.dk. All Rights Reserved

Log in with your credentials

Forgot your details?