RFID står for Radio Frekvens IDentifikation og bruges til individuel identifikation af objekter. Teknologien styres ved hjælp af radiobølger, der kommunikerer mellem en tag og læser. Kommunikationen mellem læseren og tag (af og til også kaldet transponder) kan gå begge veje, og der kan ligeledes læses og skrives til de fleste tag typer.

Teknologien anvendes til at spore, finde og bestemme objekter af forskellig art som f.eks. produkter under produktion, beklædning, eller fødevarer.

Årsagen til, at der ønskes en individuel identifikation varierer naturligvis, men bunder ofte i krav om øget sikkerhed, kvalitet og dokumentation af oprindelse eller proces.

Aktiv RFID versa passiv RFID

Aktiv tag’s har batteri, Passiv tag’s har ikke batteri.

Aktiv RFID har et batteri i tag’en, derfor kan der opnås en lang læseafstand, samme som Wifi og Bluetooth. Aktive systemer omtales ofte som RTLS eller IPS systemer. Omkring anvendelse af aktiv RFID er det vigtigt at overveje batteri-levetid (typisk 5-8 år) i forhold til produktlevetid/ udskiftning og antal af  tags i forhold til antal af læsere/receivere. Der er ikke en worldwide standard for aktiv RFID.

Passiv RFID har ikke batteri i tag’en, derfor er der begrænset læseafstand. Der findes en række worldwide standarder inden for passiv RFID. ISO-Standarder og den anvendte frekvens bestemmer hvilken læseafstand der kan opnås. Nogle typisk op til 20 cm andre op til 10 m.

RFID og andre teknologier

Vi oplever ofte at kunderne forveksler RFID med andre langt-rækkende teknologier.

Vi vil her give en kort forklaring og en sammenligning af de forskellige teknologier og deres anvendelse.

NFC og passiv-RFID er passive teknologier med en begrænset læse afstand – det skyldes at de ikke indeholder noget batteri, men bliver tilført energi fra læseren. Typisk er læseafstanden 1-50 centimeter eller op til 8-10 meter afhængig af tag/læser forholdet samt frekvens (LF/HF eller UHF).

De aktive teknologier (med batteri) som:

  • Aktiv RFID omfatter også RTLS og IPS,
  • WiFi, Bluetooth, 3G/4G/5G og GPS

De har alle en forholdsvis lang rækkevidde, hvilket giver mulighed for andre funktioner samt en mere kompleks og sammensat anvendelse.

Trådløse teknologier

På figuren nedenfor og ovenfor ses det hvordan de forskellige teknologier som NFC, passiv-RFID, Bluetooth, aktiv-RFID, Wifi og GPS skal anvendes.
NFC skal anvendes der hvor du ønsker en høj sikkerhed i transaktionen og en kort læseafstand. Her skal der ikke kunne ske en læsning uden, at der er gjort en aktiv handling som f.eks. at holde kortet hen til læseren.
Modsat ses det med 3G/4G/5G og GPS. Disse løsninger bruges hvis der ønskes transparens ifht. hvilken mobilmast eller GPS-satellit enheden har kontakt med. I dette tilfælde skal du ikke godkende hver gang der flyttes over på en ny mast.
I denne gruppe er 5G den nye dreng i klassen. 5G er aktive trådløse teknologier udviklet med henblik på IoT (Internet of Things). De mest udbredte i 2018 er NB-IoT (Narrowband IoT), Sigfox og LoRa er alle  “Low Power Wide Area Network”. Alle 3 teknologier er worldwide standarder, udviklet i et standardiserings-samarbejde mellem en række af verdens ledende teleudbydere og globale spillere på teleudstyr.

NFC, RFID og andre trådløse teknologier

RFID artikler
NFC, RFID og andre trådløse teknologier
Emne
NFC, RFID og andre trådløse teknologier
Beskrivelse
Hvad er RFID og FAQ? Forskelle og ligheder på NFC, RFID, WiFi, BLE bluetooth og GPS
Forfatter
Udgiver
IDadvice ApS
Logo

© 2024 by ID-Advice.dk. All Rights Reserved

Log in with your credentials

Forgot your details?